E-KİP ile E-İhracatta Verimlilik Artıyor: Ticaret Bakanlığı’ndan Dijital Çözüm

E-KİP ile E-İhracatta Verimlilik Artıyor: Ticaret Bakanlığı’ndan Dijital Çözüm

"E-İhracat, dijital dönüşümün hızla yaşandığı günümüzde ticaret yapmanın en etkili yollarından biridir. Ancak e-ihracat ekosistemine adım atmak başlangıçta zor olabilir. T.C. Ticaret Bakanlığının E-Kolay İhracat Platformu (E-KİP) bu ihtiyaca çözüm olarak e-ihracat sürecinin daha kolay ilerlemesini sağlayan bir rehber olarak öne çıkar. Bu platform, kullanıcılarının e-ihracat yolculuklarının her aşamasında onlara ışık tutarak etkili stratejiler belirlemelerine yardımcı olur."

https://www.kolayihracat.gov.tr/

E-İhracat Nedir?
Sınır ötesi e-ticaret olarak da adlandırılan e-ihracat en temel tanımıyla yurt içinde üretilen ürünlerin yurtdışına satılması anlamına gelir. Bu modelde çevrim içi yollarla yurt dışından alınan siparişler mikro ihracat kuralları kapsamında müşteriye ulaştırılır. E-İhracat işletmeden tüketiciye (B2C), işletmeden işletmeye (B2B) veya tüketiciden tüketiciye (C2C) olacak şekilde yapılabilir.

Türkiye’de E-İhracatın Görünümü
E-İhracat Türkiye genelinde hızla gelişim gösterirken birçok girişimci bu alana adım atmak istiyor. Dijital dönüşümün sınırlarını ortadan kaldıran yapısı Türkiye’de e-ihracat oranları üzerinde olumlu etkiye sahip. E-İhracatın sunduğu geniş pazar imkânı, teknolojik gelişmeler ve dinamik nüfus gibi avantajlar, e-ihracatın ticari faaliyetlerdeki payını artırmaktadır. Bunun yanı sıra dünyada e-ihracat hacminin 2022 yılından 2030 yılına kadar %25,8’lik bir büyüme oranı göstermesi bekleniyor. Bu durum ülkemizde e-ihracat oranın giderek yükseleceğine dair bir gösterge olabilir.

Ticaret Bakanlığı E-İhracat Arama Konferansı Raporu‘nda Türkiye’nin e-ihracat konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtilerek girişimcilerin Amazon, eBay, Alibaba gibi çevrim içi pazaryerlerine entegre olduğunu aktarılmıştır. Bunun haricinde girişimcilerin kendi e-ihracat siteleri üzerinden satış yaparak müşteri tabanlarını genişletme gayretinde olduğu da izlenimleri arasındadır.

Yine aynı raporda e-ihracatın 2022 yılında geleneksel ihracattaki payının %0,84 olduğu ve bu oranın 2023 yılında %2,12’ye yükseldiği aktarılmıştır. 2024 yılının ilk 6 ayında e-ihracat oranı %2,7 seviyesine yükselerek gelişim göstermiştir. Ticaret Bakanlığının yürüttüğü çalışmaların katkısıyla e-ihracatın genel ihracattaki payının %10’a çıkarılması hedeflenmektedir.

E-İhracatta Rehberlik Neden Önemlidir?
Ticari faaliyetlerin karmaşık ve bürokratik süreçleri özellikle başlangıç aşamasında girişimcilerin çeşitli sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir. E-İhracatın yalnızca ticari faaliyetlerden ibaret olmadığı, aynı zamanda stratejik bir süreç olduğu göz önüne alındığında bu süreçte doğru bilgilere ve yöntemlere ulaşmak kritik öneme sahiptir. Profesyonel destekle girişimcilere e-ihracat sürecinde rehberlik edilebilir.

E-İhracatta bir rehberden faydalanmak girişimcilerin yasal düzenlemelere uyum sağlayarak küresel pazarlarda rekabet avantajı elde edebilmesine olanak tanır. Dijital ihracatın satıştan pazarlamaya kadar uzanan geniş kapsamı, bu alanlarda rehberlik ve eğitim ihtiyacını doğurur. Rehber ışığında kritik bilgiler edinerek e-ihracat stratejisi ve eylem planı belirlemek işletmelere çeşitli avantajlar sağlar. Bu avantajlar arasında strateji belirleme, zaman ve maliyet tasarrufu, rekabet fırsatı elde etme, küresel pazarlara uyum ve dijital araçların etkin kullanımı yer alır.

Türkiye’nin En Kapsamlı ve Güvenilir E-İhracat Rehberi: E-Kolay İhracat Platformu
T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen bir dijital uygulama olan E-Kolay İhracat Platformu, girişimcilerin e-ihracat sürecinde ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere kolayca erişebilme imkânı sunuyor.

E-Kolay İhracat Platformu Nedir?
E-Kolay İhracat Platformu ihracat girişimcilerinin küresel pazarlara kolayca erişebilmesini sağlamak amacıyla oluşturulan rehber niteliğinde bir dijital platformdur. Gelişmiş teknolojik altyapıyla oluşturulan bu platform, yapay zekâ destekli çalışma sistemiyle milyonlarca veriyi hızlı, güvenilir ve pratik şekilde sunar. İhracatçıların tek bir kanal üzerinden e-ihracat eğitimi, pazar verileri ve dijital pazarlama stratejileri gibi kritik konulara ulaşabilmesini mümkün kılar.

İşletmeler, e-ihracat sürecinde faaliyetlerini bu platformun sağladığı bilgiler ışığında sürdürerek küresel pazarda rekabet etme fırsatı elde eder. E-İhracat yapmak için ihtiyaç duyulan tüm bilgileri kullanıcı dostu arayüzüyle sunan E-KİP oldukça kapsamlı bir rehberdir. Platformun temel araçları arasında ihracatçıların pazar araştırmasını kolaylaştırarak stratejik kararlar belirlemelerini ve nihayetinde rekabet fırsatı elde etmelerini sağlamak yer alır. Ülkemizin ihracat potansiyelini geliştirmeyi hedefleyen E-KİP, ihracat portföyünün dijital ortama taşınmasına imkân tanıyan millî bir dijital platform olarak öne çıkar.

E-Kolay İhracat Platformu’nu Kimler Kullanabilir?
E-Kolay İhracat Platformu kapsamlı bir rehber olarak geniş bir kitleye hitap eder. Tüm e-ihracat süreçlerinin tek bir kanal üzerinden öğrenilmesini sağlayan bu platform, e-ihracatla ilgilenenler tarafından kullanılabilir. Platform bireysel veya kurumsal kullanıcıların kullanımına açıktır.

A’dan Z’ye e-ihracat hakkında kapsamlı rehberliğe ihtiyaç duyan;

  • E-İhracata yeni başlayan ve rehberliğe ihtiyaç duyan KOBİ’ler,
  • Henüz küresel pazarlarla buluşmamış olan küçük işletmeler,
  • Ürünlerini yurt dışında satmayı amaçlayan girişimciler,
  • İhracat operasyonlarını daha verimli hâle getirmek isteyen işletmeler,
  • Tedarikçi ve üreticiler,
  • İhracat danışmanları,
  • Öğrenciler tarafından kullanılabilir.
  • Görüldüğü üzere E-Kolay İhracat Platformu’nu kullanabilmek ve hizmetlerindenfaydalanabilmek için herhangi bir sınırlama yoktur. İhracat dünyasına adım atmak isteyen bireysel girişimciler veya var olan ihracat faaliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan tüm işletmeler platformdan yararlanabilir.

E-Kolay İhracat Platformu Nasıl Kullanılır?
E-Kolay İhracat Platformu kullanıcı dostu arayüzü ve modülleriyle pratik bir kullanım sunar. Böylece kullanıcıların modülleri kolayca inceleyebilmesini sağlar. Platformu kullanmak için şu adımlar izlenir:

Öncelikle E-Kolay İhracat Platformu internet sitesi ziyaret edilerek “E-Devlet ile Giriş Yap” sekmesi tıklanır.
MERSİS kaydı bulunan şirket sahipleri ve onların yetkilendirdiği şirket çalışanları kurumsal kullanıcı bölümünden, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm kullanıcılarsa bireysel kullanıcı bölümünden E-Devlet bilgileriyle sisteme giriş yapar.
Açılan ekranda yer alan modüllerden biri seçilir ve kullanmaya başlanır.
Platformun sol üst köşesinde bulunan yatay üç çizgi sembolüne tıklanarak farklı bir modüle kolayca geçilebilir.
E-Kolay İhracat Platformu’nun Sunduğu Kapsamlı Hizmetler
E-İhracat süreçleri birçok aşamadan oluşur ve ilk bakışta karmaşık görünebilir. Bu noktada E-Kolay İhracat Platformu sunduğu kapsamlı hizmetlerle girişimcilere yol gösterebilir.

Adım Adım E-İhracat Öğren
Platformda sunulan Adım Adım E-İhracat Öğren modülü hem pazaryerinde hem kendi internet sitesinde ihracat yapmak isteyen kullanıcılara yönelik bilgi sunar. Detaylı hazırlanan bu içerik, girişimcilerin aklındaki tüm soruları yanıtlamayı hedefler. Bu bilgiler arasında;

  1. Hedef belirleme,
  2. Şirket kurulumu,
  3. Pazaryeri platformu seçimi ve hesap açma süreci,
  4. İnternet sitesi veya pazaryeri platformunda satış yapmadan önce dikkat edilmesi gerekenler,
  5. Lojistik süreç yönetimi,
  6. Muhasebe süreçleri,
  7. Siparişlerin iptal/iade prosedürleri,
  8. Müşteri ilişkileri yönetimi gibi e-ihracat sürecinde kritik öneme sahip başlıklar yer alır.
  9. E-İhracatta izlenecek adımların bir listesini oluşturan bu modül aynı zamanda her bir konu hakkında sunduğu çeşitli ipuçlarıyla da girişimcilere yol gösterir.

Akıllı E-İhracat Robotu
Akıllı E-İhracat Robotu güncel e-ihracat trendleri ve verileri hakkındaki detaylı bilgileri her pazaryeri özelinde sunan çeşitli araçlardan oluşur. Çeşitli pazaryerlerinden toplanan veriler robot tarafından işlenerek ilgili pazaryerine dair analiz yapılır. Bu sayede ihracatçıların bir yol haritası oluşturmasına fayda sağlar.

Akıllı E-İhracat Robotu modülünü oluşturan araçlar ve işlevleri şu şekildedir:

Kelime Aracı: Pazaryerlerinde kelime araştırması yapan bu araç ilişkili kelimeler arasından en çok tercih edilen ürüne dair istatistikî bilgi sunar.
Trend Kelimeler: Pazaryerlerinde yer alan kelimeleri araştırarak ilişkili kelimelerin trendlerdeki yerini belirler.
Hacim Geçmişi: Kelime araştırmasıyla satış için en doğru zaman hakkında bilgi verir.
Rakip Kelimeler: Benzer kelimeleri listeleyerek rakip ürünlerin detayına erişen bu araç rekabet değerlendirmesi için bilgi sunar.
Rakip Ürünler: Pazaryerlerinde ilgili ürünleri satış hacmini temel alarak listeler. Ardından rakip ürünlerin detay bilgileriyle birlikte ilişkili kelimeleri ortaya koyar.
Kelime Karşılaştırma: Seçilen pazaryerlerini kelime çerçevesinde kıyas ederek ilgili kelimenin karşılaştırma verilerini sunar.
Kâr Hesaplama Aracı: Her pazaryeri özelinde ürün satışına dair kazanç hesabı yaparak finansal öngörü sağlar.
Ürün ve Satıcı Rekabeti: Kelime araştırmasıyla ilgili ürünlerin satış hacmine göre listesini yapar. Rakip ürünlerin ve rakip satıcıların detaylı bilgilerini verir.
Yorum Analizi: Pazaryerinde bir ürün için yapılan en düşük ve en yüksek puanlı yorumları değerlendirerek bu yorumların analizini yapar.


Akıllı E-İhracat Robotu Nasıl Kullanılır?
Akıllı E-İhracat Robotu modülünün kullanımında şu adımlar takip edilir:

Yukarıda sayılan araçlardan biri seçilir.
Ardından pazaryeri ve ülke belirlenir.
Birinci adımda seçilen araca göre üçüncü bir adım olabilir. Bu adımda aranacak kelime ilgili boşluğa yazılarak filtreleme yapılır. En iyi sonuç için aramanın pazaryeri dilinde yapılması tavsiye edilir.
Tüm adımların tamamlanmasının ardından “Robotu Çalıştır” seçeneği işaretlenir ve sonuçlar açılan ekranda gözükür.
Elde edilen veriler ışığında e-ihracatı yapılacak ürüne dair rakip analizi, kelime araştırması, hacim geçmişi ve kâr hesaplaması detaylı incelenebilir. Bu sayede ihracatçılar, ürünün satılacağı en uygun pazaryerini belirlemeden finansal öngörüye kadar bilgi edinerek strateji oluşturabilir.

Eğitim
E-İhracat Platformu eğitim modülü uzman eğitmenler tarafından hazırlanan detaylı içeriklerle ücretsiz e-ihracat eğitimi erişimini mümkün hâle getirir. Başlangıç, orta ve ileri seviyelerde sunulan bu eğitim içerikleri geniş bir kitleye hitap eder. Farklı öğrenme biçimlerine uygun hazırlanan eğitim materyalleri, derslerin akılda kalıcılığını artırmaya yardım eder. Yetkinlikleri geliştirmeyi destekleyen eğitim konuları şu başlıklar altında toplanmıştır:

Adım Adım Dijital Pazarlama,

  • Bölgesel Pazaryerleri,
  • E-İhracat,
  • E-Ticaret,
  • Etkinlik Takvimi ve Bilgilendirme,
  • Kanal Yönetimi,
  • Lojistik,
  • Pazar/Pazaryeri Bilgisi,
  • Resmî İşlemler,
  • Müşteri Hizmetleri,
  • Sosyal E-Ticaret Platformları,
  • Strateji,
  • Tüketici Kavramı,
  • Ürün Yönetimi,
  • E-İhracatta Adım Adım Yapay Zekâ.
  • Dijital pazarlamadan lojistiğe e-ihracat destekleri dahil olmak üzere resmî işlemlerden strateji geliştirmeye kadar tüm e-ihracat süreçlerinde size yol gösterecek eğitimlerden faydalanabilirsiniz.

Pazarlar
Çeşitli ülke pazarlarının tüm yönleriyle araştırılmasını sağlayan bu modül, tercih edilen ülkenin seçilmesiyle kullanılmaya başlanabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nden Vietnam’a kadar 20 farklı ülkeyi değerlendirme imkânı verir. Ülke pazarlarına ait kapsamlı veriler sunarak strateji geliştirmeye yardımcı olur.

Genel Bilgiler: Bu kısımda seçili ülke pazarına ait kapsamlı demografik verilerin yanı sıra ülkenin para birimi ve konuştuğu diller de yer alır. Yıllık ekonomik büyüme gibi ticari cazibe faktörlerinin yanı sıra e-ihracat ödeme şekilleri de sunularak ülke ekonomisi hakkında detaylı bilgiler verilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler: Seçili ülke pazarında yasal ve vergisel düzenlemeler, tüketici hakları ve veri güvenliği gibi hukuki konulara dair bilgiler sunulur.
Platformlar: Ülkede kullanılan e-ihracat platformları listelenerek her birinin pazar payı, lojistik süreçleri ve platformun talep ettiği belgeler hakkında bilgilendirme yapılır. Bunun yanı sıra bu platformların sosyal medya etkileşimleri ve ürün kategorileri tablo ve grafik olarak sunulur.
Ürün Kategorileri: Görsel araçlarla hazırlanan bu modül e-ticarette tercih edilen ilk 3 kategori, niş ürün istatistikleri ve yenilikçi ürün istatistiklerinin kapsamlı verilerini içerir.
Ürünlere Pazar Perspektifinden Bakış: Fiyatlandırma, kampanyalar, yerel tüketicinin kalite ve marka algısı, ürünlerin pazaryerlerinde sergilemesinde dikkat edilecek hususlara dair ipuçları yer alır.
Sosyal Medya ve Reklam: Çeşitli sosyal medya platformlarının popüler yayın saatleri, sosyal medya kullanım oranları ve ülkenin reklam harcama rakamları hakkında bilgiler verilir.
Faydalı Bilgiler: Bu kısımda pazarlama ve ürün satışına dair yerel pazarların ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda ipuçları verilir.
Pazarlama Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Yerel Araçlar: İşletmelerin, ülkede yer alan SEO ve arama motoru pazarlaması araçlarından fiyat karşılaştırma sitelerine kadar pazarlama faaliyetlerinde faydalı olabilecek araçları tanımaları sağlanır.
Ülkedeki Pazarlama Takvimi ve Özel Günler: Alışveriş davranışı üzerinde doğrudan etkili olan özel günler her ülkede değişiklik gösterebilir. Bu kısımda ülke pazarındaki özel günler ve pazarlama takvimi gösterilerek izlenecek ihracat stratejilerine katkı sağlanabilir.
Dijital Pazarlama
Dijital pazarlama işletmenin ürün veya hizmetlerini dijital ortamda tanıtmak ve potansiyel müşterilere ulaştırmak için kullandığı tüm strateji ve yöntemlerdir. E-İhracatta yaygın kullanılan dijital pazarlama hakkında eksiksiz bilgi edinmek ürünlerin hedef kitleye ulaşmasında kritik öneme sahiptir.

E-Kolay İhracat Platformu Dijital Pazarlama modülünde;

  • Dijital Pazarlamanın Tanımı,
  • Stratejiler,
  • Arama Motoru ve Web Sitesinin Önemi,
  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO),
  • İçerik Pazarlama,
  • Sosyal Medya Pazarlaması,
  • Dijital Reklamlar,
    Dijital Pazarlamada Son Trendler başlıkları yer alır.
    Modülde dijital pazarlama stratejileri kullanıcı dostu arayüzle sunularak sürecin kullanıcılar için anlaşılır hâle getirilmesi amaçlanmıştır. Girişimcilerin potansiyel müşterilerine ulaşması konusunda içerik ve sosyal medya pazarlamasına dair temel özelliklerle yöntemler rehberlik edebilir. Bu modülde dijital pazarlamada içerik üretimi alanında görsel, video, infografik ve sosyal medya postu oluşturmak için kullanılabilecek yapay zekâ araçları önerileri de yer alır. Dijital pazarlama modülü, kullanıcıların dijital pazarlamanın temellerini öğrenerek stratejilerini geliştirmelerine yardım eder.

Etkinlik Takvimi
Etkinlik takvimi modülü dünya çapındaki ticaret etkinliklerinin detaylı listesini sunarak yaklaşan etkinlikler hakkında bilgi edinmeyi sağlar. Fuarların ve seminerlerin hangi ülkede ve ne zaman gerçekleşeceğini listeler. Bu modül ayrıca etkinlikleri sektör, ülke veya tarih gibi kriterlere göre filtreleme imkânı da sunar. Böylece ilgilendiğiniz alanları kolayca belirleyebilir ve takviminizi oluşturabilirsiniz. Bu etkinlikler, küresel pazarlara açılmak isteyen girişimciler için cazip bir fırsat olarak network oluşturma ve ülke pazarını yakından tanıma avantajı sağlar.

Profesyonel Çözüm Ortakları
E-İhracat süreçlerinde işletmelerin iş birliği içinde çalışabileceği çözüm ortakları seçilen ülke bazında listelenir. Profesyonel çözüm ortakları aşağıdaki gibidir:

Dijital Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları ve Elektronik Para Kuruluşları: Güvenli ve hızlı ödeme için ilgili ülkedeki dijital ödeme kuruluşları listelenir.
Dijital Pazarlama Çözüm Ortakları: Dijital pazarlama ve sosyal medya ajansları marka bilinirliğini artırmaya yardımcı olan kuruluşlardır. Bu kuruluşlardan hizmet almadan önce 5986 sayılı E-İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında değerlendirme yapılması gerekir.
Lojistik Çözüm Ortakları: Depolama yönetimi hizmetleri, sipariş karşılama hizmetleri ve hızlı kargo firmaları e-ihracat sürecinde ürünlerin müşterilere hızlı ve sorunsuz ulaşmasını sağlar.
Danışmanlık Firmaları: Ticari ortaklar ve satıcılar, şirket kurulum ve muhasebe firmaları, pazaryeri hesap yönetim danışmanlarıyla veri ve pazar araştırması hizmetleri firmaları ithalatçılara karar alma süreçlerinde yardımcı olur.
Yazılım Çözüm Ortakları: Dijital operasyon optimizasyonunu sağlayan e-ticaret altyapı sağlayıcıları ve entegratörler e-ihracat için kritik öneme sahiptir.


E-KİP Uzman Zekâ
Platformun sağ alt köşesinde simgesi bulunan E-KİP Uzman Zekâ, kullanıcıların sorularını yanıtlamaya yardımcı olan bir chatbottur. Kullanıcılara günde 10 adet soru sorma hakkı veren dijital asistan e-ihracat destekleri ve süreçleri hakkındaki soruları hızlıca yanıtlar. Böylece e-ihracat yapan girişimciler zaman tasarrufu sağlarken süreçlerle ilgili detaylı bilgiye sahip olabilir.


E-KİP sunduğu kapsamlı hizmetlerle e-ihracat sürecinin pratik şekilde yürütülmesine yardımcı olur. Platformun hem işletmeler hem bireysel girişimciler açısından sağladığı avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Etkili Pazar Araştırması Yapma İmkânı: Ürün bazında pazar araştırması imkânı sunan platform, ülke pazarlarının analizini çıkarır. Bu sayede ihracatı yapılacak ürüne uygun olan pazar kolayca belirlenebilir.
Küresel Rekabet Avantajı: Farklı ülke pazarlarına ilişkin bilgi edinmeyi kolaylaştırarak pazar koşullarına hazırlıklı olmayı, dolayısıyla küresel anlamda rekabet avantajı elde etmeye yardımcı olur.
Satış ve Arama Trendleri Takibi:  Pazaryerlerinde belirli kelimelerin aylık aranma hacmini inceleyerek trend takibi yapılabilir. Bunun yanı sıra seçilen bir ürüne ait satış trend analizi yapılarak satış stratejisi geliştirilebilir.
Rakip Analizi: Platform, işletmelere rakip firmaların satışlarını ve pazarlama stratejilerini inceleyerek rekabet analizi yapabilme olanağı sunar.
Veri Odaklı Karar Alma: Platformun sağladığı detaylı pazar, ürün ve pazaryeri verileri karar alma süreçlerine etki eder.
Sorulara Hızlı Yanıt Bulabilme: E-İhracat süreçleriyle alakalı aklınıza takılan her sorunun cevabını platformda bulunan içeriklerin yanı sıra E-KİP Uzman Zekâ’dan veya iletişim sayfasında belirtilen e-ihracat uzmanlarından alabilirsiniz.
İş Birliği Fırsatları: Profesyonel çözüm ortaklarıyla iletişime geçmek veya sektörel etkinlikler sayesinde dünya çapında profesyonellerle buluşmak girişimcilere iş ağını genişletme fırsatı verir.
Pazara Uyum Sağlama: Her ülkenin yasal ve vergisel yükümlülükleri farklılık gösterir. İşletmeler platformda yer alan güncel bilgiler sayesinde ilgili hukuki mevzuata uyum sağlayabilir.


E-Kolay İhracat Platformu e-ihracat süreçlerinde birçok avantaj sağlayarak girişimcilerin bu dünyaya adım atmasına yardımcı oluyor. Sunduğu rehberlik hizmetiyle işletmelerin küresel pazarda etkili şekilde varlık gösterebilmelerine katkı sağlıyor. Siz de e-ihracat ile işlerinizi büyütmek veya hayalini kurduğunuz girişimi hayata geçirmek isterseniz Bakanlık tarafından hazırlanan bu kapsamlı platforma mutlaka başvurmalısınız.

https://www.kolayihracat.gov.tr/

Kaynak;

https://uhtgm.ticaret.gov.tr/haberler/bakan-bolat-e-kolay-ihracat-platformu-tanitim-toplantisinda-konustu

Back to blog